Soundprocessing

Regelmatig ga ik het internet af om naar Europese radiostations te luisteren. Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Kroatië, Slovenië, Italië en ga zo maar door. 

Ik ben iemand die niet alleen het format/programma belangrijk vind, maar ook de sound is een belangrijk punt. Als het geluid van je radiostation niet in orde is, kun je serieus luisteraars verliezen. Al heb je een Orban of Omnia in je rack hangen, dan wil dat niet zeggen dat je station ook gelijk goed klinkt. Het ligt eraan hoe het apparaat is ingeregeld. Iemand die in een Porsche rijdt, hoeft ook niet gelijk een professionele auto bestuurder te zijn, toch?

Vaak is er professionele apparatuur aanwezig, maar is het zodanig slecht ingeregeld dat het echt niet klinkt. Stations gaan vaak de fout in met een overmatige hoeveelheid hoge tonen in de audio. Stations beschrijven dit met ”fris hoog”. Maar uiteindelijk staat de audio zwaar te vervormen. Op FM is een luide sound nodig om de ruis in de randen van je ontvangstgebied te onderdrukken. Dit wordt gedaan door de zogenaamde clipper. De clipper zorgt ervoor dat de audio constant tegen de grenzen aan gedrukt word, waardoor een constante luidheid ontstaat. 

Er zijn stations die hun FM processing ook op hun internet-stream gebruiken. Ze tappen hun audio voor op de stream dan af van de FM processor. Bij een internet-stream heb je altijd te maken met gecomprimeerde audio (MP3, AAC en OGG Vorbis etc). Wanneer clipping toegepast wordt op een gecomprimeerde audio stream, zal het de audio doen vervormen, omdat er bij gecomprimeerde audio al een deel van het dynamisch bereik verloren is gegaan. Er zijn zelfs radiozenders die hun FM audio via een tuner op te pakken, om het zo vervolgens weg te streamen. Dit laat de audiokwaliteit nog meer dalen omdat er bij het moduleren en de-moduleren audiokwaliteit verloren gaat. Daarnaast heb je te maken met ontvangst condities (atmosferisch) die bijgeluiden kunnen veroorzaken. Bij een digitaal signaal word dit ”artifacts” genoemd. 

Voor internetstreams, DAB+ en HD radio (Amerikaanse DAB+ variant), zijn er speciale soundprocessors. Hier word er geen gebruik gemaakt van composite clipping. Dit is voor een digitale audiostream ook onnodig, omdat je hier niet te maken krijgt met ruis in het signaal. Bij een slechte ontvangst met DAB+ zul je geen ruis horen, maar fade de audio even weg, totdat het signaal weer terug is. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Populaire berichten